Nieuwsbrief 26 maart 2020

In deze nieuwsbrief aandacht voor het volgende:

  • Vertraging uitrol KNMI Data Platform en verlenging overgangsfase
  • Voortgang KDP
  • FTP service soms overbelast voor Open Data gebruikers
  • Doe mee aan onze enquête
  • Voortgang Radar API groep

Vertraging uitrol KNMI Data Platform en verlenging overgangsfase

Ook wij ondervinden de gevolgen van de Corona-crisis. Hierdoor lopen we waarschijnlijk een maand vertraging op in de uitrol en implementatie van het nieuwe KNMI Data Platform. Hiermee verschuift de datum waarop we KDC definitief op non-actief zetten. De overgangsfase, waarover we schreven in de vorige nieuwsbrief, waarin we beide KDC en KDP parallel laten draaien start niet eind maart, maar eind april 2020. Ook zal de duur van de overgangsfase verlengt worden met 2 weken, deze gaat 6 weken  duren. Dit geeft u extra tijd voor het omzetten van datascripts, het testen ervan en het stellen van eventuele vragen.

Voortgang KDP

Het ontwikkelteam van het KNMI Data Platform werkt zo goed mogelijk door vanuit huis. Zoals jullie misschien zelf ook merken ervaren wij ook de uitdagingen van het thuiswerken. We werken er hard aan om binnenkort een testversie beschikbaar te stellen. Hierbij zullen wij een voorbeeldscript opnemen die gebruikt kan worden om FTP/HTTP download om te zetten naar API download.

FTP service soms overbelast voor Open Data gebruikers

De laatste weken krijgen wij veel vragen binnen over de FTP server die niet werkt en of dit komt door de overgang naar het nieuwe Data Platform. Dit is niet het geval. De downloadcapaciteit die KDC kan leveren is beperkt en wordt gedeeld met alle gebruikers van het KDC. Dit heeft tot gevolg dat het systeem soms overbelast wordt, zeker als er door veel mensen tegelijkertijd grote sets worden gedownload (met geautomatiseerde FTP scripts). Bij overbelasting kan het soms even duren voordat er herstart wordt (het is geen 24/7 systeem). Ook in de toekomst is niet te voorkomen dat er overbelasting op het systeem plaatsvindt, gedacht wordt daarom aan aanvullende maatregelingen om dit zo veel mogelijk te beperken.

Doe mee aan onze enquête

De verdere ontwikkeling van het KDP willen we zo veel mogelijk in samenwerking met onze gebruikers doen. Daarom ontvangt u binnenkort een link naar een enquête. Hiermee willen we de gebruikers een stem geven in de ontwikkeling van KDP. Eventuele ideeën of vragen met betrekking tot KDP kunt u in de enquête kwijt of natuurlijk ook via een mail naar dataservices@knmi.nl.

Voortgang Radar API groep

In de afgelopen 2 nieuwsbrieven nodigden we u uit om mee te werken aan de ontwikkeling van ‘radardata API’s’. Inmiddels hebben we een enthousiaste Radar API groep samengesteld waarmee we aan de slag kunnen gaan. Zoals het er nu uitziet starten we hier in april nog mee. We zullen een digitale bijeenkomst organiseren waarin de geïnteresseerden en ons ontwikkelteam hun kennis samenbrengen en we zo tot een goed product kunnen komen.

Heeft u nog interesse om deel te nemen? Stuur dan snel nog een email naar dataservices@knmi.nl met Radar API als onderwerp, dan nemen wij contact met u op om dit te bespreken.