Nieuwsbrief 9 juli 2020

In deze nieuwsbrief aandacht voor het volgende:

  • KNMI Dataplatform heeft nu ook een nieuwe voorkant
  • Voortgang KNMI Dataplatform
  • Niet alle downloadbare KNMI data staat in KDP

KNMI Dataplatform heeft nu ook een nieuwe voorkant

In de vorige nieuwsbrief hebben we u op de hoogte gebracht van de landingspagina http://dataplatform.knmi.nl/ die u leidt naar ons nieuwe Developer Portal. Hopelijk is het u gelukt om aan de slag te gaan met het omzetten van uw scripts van FTP naar API.

Om u van meer informatie te voorzien dan (beperkte) metadata beschrijvingen en het overzicht van beschikbare Open Data producten, hebben we ook gewerkt aan een nieuwe website en landingspagina van het Data Portaal. Met het stopzetten van het KDC verdwijnt namelijk ook de KDC website. Zoals eerder vermeld is de planning om KDC per maandag 27 juli 2020 definitief te vervangen door KDP.

De nieuwe website is in ontwikkeling, maar u kunt vast een kijkje nemen op www.knmidata.nl. De site is voor nu alleen nog beschikbaar in het Nederlands. De Engelse versie komt zo snel mogelijk beschikbaar. Via deze site linken wij natuurlijk door naar het Developer portal. Heeft u vragen of tips, of zijn er dingen die u mist? Neem dan contact met ons op via onderstaand mailadres.

Wat verandert er nog meer op korte termijn? Alle post moet voortaan naar een nieuw e-mailadres: dataservices@knmi.nl. Behalve het aanmelden voor de nieuwsbrief, daarvoor kunt u nog terecht bij het datacentrum@knmi.nl (zie onderaan de nieuwsbrief).

Voortgang KNMI Dataplatform

Het ontwikkelteam van het KNMI Dataplatform heeft de browse en klik interface geïmplementeerd. In de data catalogus is er nu een extra kolom ‘browse’ toegevoegd. Als u hierop klikt komt u op een pagina met alle datafiles (gepagineerd, 10 per pagina). Via de knop ‘download’ kunt u dan een file downloaden. De functionaliteit is bedoeld voor het snel even bekijken van hoe de databestanden eruit zien. Voor real-time data download of het downloaden van grotere delen van een dataset kunt u gebruik maken van de Open Data API.

Tevens heeft er al 1 van de 2 Radar Workshops plaats gevonden. De enthousiaste deelnemers hebben met het ontwikkelteam in een online sessie gewerkt aan het beantwoorden van vragen rond toegang tot archiefdata, toegang de ‘de laatste’ data, en hoe houden we contact tijdens de ontwikkeling? In de volgende nieuwsbrief zullen we uitgebreider ingaan op de resultaten van de workshops.

Daarnaast wordt nog steeds aan de data upload API gewerkt, als voorbereiding voor de Ruisdael meetcampagne. Het KDP is verantwoordelijk voor de opslag en distributie van de data voor het Ruisdael consortium. Voor meer informatie over Ruisdael, zie de Ruisdael website.

Niet alle KNMI data staat in KDP

Een aantal keer kwamen er vragen bij ons binnen over KNMI data op andere KNMI web-domeinen dan KDP. Bijvoorbeeld klimaatgegevens op de klimaatpagina’s van de KNMI website. Wat gebeurt daarmee? Daar verandert niks aan.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief? Stuur dan een email naar datacentrum@knmi.nl met het woord 'nieuwsbrief' in de onderwerpregel. Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen? Zet dan ‘opzeggen nieuwsbrief’ in de onderwerpregel.