Nieuwsbrief 11 september 2020

In deze nieuwsbrief aandacht voor het volgende:

  • KNMI Datacentrum (KDC) sinds 27 juli doorgelinkt
  • Ontwikkelingen website knmidata.nl
  • Nieuwe ontwikkelingen KNMI Dataplatform
  • Aanpassingen actuele 10 minuten dataset
  • Noordzee platform F16A ontmanteld
  • Nieuwe dataproducten op KDP

KNMI Datacentrum (KDC) sinds 27 juli doorgelinkt

Zoals u als trouwe gebruiker van ons dataplatform heeft opgemerkt is KDC (data.knmi.nl) sinds 27 juli 2020 doorgelinkt naar het nieuwe dataplatform (dataplatform.knmi.nl). Hiermee zijn we met onze Open Data stromen overgestapt naar de ‘Public Cloud’. Hierin zijn geen grote complicaties opgetreden. Het KDC is nu definitief vervangen door het KNMI Dataplatform (KDP).

Ontwikkelingen website knmidata.nl

Op het dataplatform staan momenteel minimale beschrijvingen van de KNMI datasets. Op de website www.knmidata.nl vindt u naast informatie over Open Data ook informatie over de KNMI Data Services en data die we namens onze Europese meteo partners onder licentie kunnen leveren. Ook wordt dit de plaats waar we meer context en uitleg over de KNMI data gaan verzorgen.

Nieuwe ontwikkelingen KNMI Dataplatform

Tijdens de zomervakantie hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Het is nu zichtbaar welke KNMI Open Data datasets ook met een Data service geleverd kunnen worden. In de data catalogus van het dataplatform is een kolom 'Data service' toegevoegd, deze verwijst naar de productpagina op knmidata.nl. Hier vind u de beschrijving van de dataset en wat de kosten hiervoor zijn. Daarnaast is er gewerkt aan technische verbeteringen en heeft het ontwikkelteam actief (technische) vragen van gebruikers beantwoord. Ons streven is hier nog steeds om binnen 5 dagen te antwoorden, al is dat in de zomer niet altijd gelukt.

Aankomende weken zal het ontwikkelteam van het KNMI Dataplatform van start gaan met het bouwen van radar API’s en het verbeteren/rationaliseren van de radar productieketen. Uiteraard worden de deelnemers van de workshop op de hoogte gebracht zodra er testversies beschikbaar zijn.

Aanpassingen actuele 10 minuten dataset

Veel mails zijn er binnengekomen over de actuele 10 minuten dataset. We hebben een nieuwe versie van de bestanden ingevoerd met bestandsnamen die voorzien zijn van een datum-tijd label. De versie zonder tijdlabel is vervallen.

Lees meer technische details hierover op de nieuwspagina van dataplatform.

Noordzee platform F16A ontmanteld

Locatie Noordzee platform F16A wordt volledig ontmanteld en daarmee is de KNMI apparatuur waarmee meteorologische waarnemingen werden geproduceerd op 1 september 2020 uitgeschakeld. Sinds deze datum is er geen waarneemdata meer beschikbaar vanaf deze locatie.

De verwachting is dat in 2021/2022 nog 2 andere platformen ontmanteld worden. Houd hier rekening mee als u deze data actief gebruikt.

Nieuwe dataproducten op KDP

In de vorige nieuwsbrief stond het bericht dat er niets verandert aan de beschikbaarheid van KNMI data op andere KNMI web-domeinen, inclusief de KNMI project pagina’s. Dit is voor de komende periode het geval. Echter komt hier medio volgend jaar wel verandering in. Dit omdat het uiteindelijke doel is om alle KNMI datastromen via het KNMI dataplatform te faciliteren en vindbaar te maken. Zodra we hier meer over weten brengen we u uiteraard op de hoogte.

Als start zijn in de afgelopen periode 2 datasets beschikbaar gemaakt op KDP, die voorheen via projects.knmi.nl beschikbaar waren. Dit betreft ‘Antieke waarnemingen in Nederland’ en ‘Frequentietabellen 1981-2000’.