Nieuwsbrief 28 januari 2021

In deze nieuwsbrief aandacht voor het volgende:

 • Highlights 2020
 • Outlook 2021 
  • Verbetering van de KDP catalogus
  • Ontwikkelingen radar API’s
  • Ontwikkelingen informatie voorziening

Highlights 2020

Het was voor iedereen een ander 2020 dan verwacht. De ontwikkelingen aan het KNMI Data Platform (KDP) zijn anders gelopen, maar vooral door jullie feedback en flexibiliteit hebben we vorig jaar toch behoorlijk wat kunnen realiseren:

 • De nieuwe website knmidata.nl is online gegaan op 30 juni
 • Het KDC is op 27 juli vervangen door het nieuwe platform KDP: van FTP naar API
 • Inmiddels hebben we meer dan 600 geregistreerde gebruikers op KDP (zie onderstaande grafiek)
 • We hebben 9 nieuwsbrieven verstuurd naar een nog altijd stijgend aantal geïnteresseerden
 • Er zijn 2 online workshops georganiseerd ivm de ontwikkeling van Radar API’s
 • Een enquête rond gebruik is uitgestuurd naar onze gebruikers en gebruikt om de KDP ontwikkeling bij te sturen
 • Het beantwoorden van vragen was actiever opgepakt naar aanleiding van de overgang naar een nieuw platform. Echter op basis van ons Open Data beleid en de dienstverlening rond gratis downloadbare datasets wordt onze service vanuit kostenoogpunt beperkt gehouden.

Dit zijn de meest populaire datasets sinds we online zijn:

 1. Radar forecast
 2. HARMONIE Arome - Nederland
 3. Actuele10mindataKNMIstations
Grafiek geregistreerde gebruikers bij KNMI Data Platform vanaf het begin tot januari 2022
Grafiek van het aantal geregistreerde gebruikers op het KDP. Het aantal gebruikers staat op de y-as, de datum op de x-as. De getallen staan hieronder uitgeschreven in tabelvorm

Outlook 2021

Verbetering van de KDP catalogus

Ook in het komende jaar gaat het KDP development team verder met verbeteren van de data services van het KDP platform. Het komende kwartaal gaan we ons richten op het verbeteren van de vindbaarheid van de datasets. Hiervoor gaan we de kwaliteit van de beschrijvingen verbeteren en zoekfunctionaliteit implementeren. De basis hiervoor wordt de KNMI dataset catalogus, waarin de metadata (dataset beschrijvingen) zijn vastgelegd.

Ontwikkelingen radar API’s

Vorige kwartaal is gewerkt aan het optimaliseren van de radar processing keten en het verbeteren van de beschikbare radar API. Met de gebruikers is afgesproken om als eerste te werken aan een ‘notification API’. Door gebruik te maken van deze API krijgt de gebruiker een signaal zodra er nieuwe data beschikbaar is. Het uittesten van deze Notification API is gestart. Op basis van de bevindingen van de testgroep wordt besloten hoe we verder gaan.

Ontwikkelingen informatie voorziening

Vanuit het Data Services team gaan we verder invulling geven aan onze informatie voorziening. Hierbij richten we ons op de website, de Engelstalige versie is inmiddels online. We gaan een top 10 van meest gedownloade datasets zichtbaar maken en naar aanleiding van de binnengekomen vragen willen we een FAQ pagina opzetten. Daarnaast blijven we deze nieuwsbrieven maken zodat u op de hoogte blijft.