Nieuwsbrief 20 mei 2021

In deze nieuwsbrief aandacht voor het volgende:

  • De nieuwe KDP data catalogus is online!
  • Wat staat er op het programma voor komende tijd?
  • Eerste datasets van WINS50 project te vinden op KDP
  • Top 10 meest populaire datasets
  • Enquête evaluatie nieuwsbrief

De nieuwe KDP data catalogus is online!

Heeft u ‘m al opgemerkt? De nieuwe data catalogus is inmiddels online. We hebben de oude vervangen door de nieuwe dus de link blijft gelijk. Neem direct een kijkje op de site: https://dataplatform.knmi.nl/.

Wat is er veranderd? Veel! De site is overzichtelijker en er is nu een echte zoekfunctie. De beschrijvingen van de datasets zijn direct doorzoekbaar. Daarnaast kan via 7 thematische ingangen gezocht worden. In beide gevallen kunnen de zoekresultaten via filters verder verfijnd worden. Ook is de informatie bij de data producten veel toegankelijker door de directe presentatie van zoekmetadata kernlabels, en API endpoint voor download programmeren.

Wat staat er op het programma voor komende tijd?

Nu de data catalogus online staat zijn we hier natuurlijk niet mee klaar. We blijven deze verbeteren en natuurlijk het KDP aanvullen met nieuwe datasets (zie ook het volgende onderwerp).

Daarnaast gaan we de komende periode werken aan verbeteringen in de APIs (o.a. toevoegen van deprication headers, verbeteren APIs rond het uploaden van data). Voor een groot deel is dit werk onder de motorkap.

Eerste datasets van WINS50 project te vinden op KDP

Van het WINS50 project (Winds of the North Sea in 2050) staan de eerste twee datasets nu op het KDP. Het project wil de onzekerheid over de interactie van grootschalige offshore wind in de Noordzee en de atmosfeer verminderen. De datasets bevatten windsnelheid, windrichting, temperatuur, luchtdruk en relatieve luchtvochtigheid op 10-600 meter hoogte.

  • De data zijn beschikbaar als dagelijkse bestanden voor Nederland.

Browse link: https://dataplatform.knmi.nl/dataset/wins50-ctl-nl-daily-3d-1

  • De data zijn beschikbaar voor Nederland als tijdreeksen per gridpunt voor een deel van het oorspronkelijke modeldomein.

Browse link: https://dataplatform.knmi.nl/dataset/wins50-ctl-nl-ts-singlepoint-1
 
Meer informatie over dit project is te vinden op deze website.

Top 10 meest populaire datasets

Uit onze statistieken kwam naar voren dat de Actuele 10 minuten dataset met stip op nummer 1 staat als meest gedownloade dataset door open data gebruikers. Benieuwd geworden naar welke datasets er verder in de top 10 staan? Kijk bij de statistieken op onze website.

Enquête evaluatie nieuwsbrief

Sinds 27 februari 2020 versturen we nieuwsbrieven om u op de hoogte te houden over de ontwikkelingen. Inmiddels 11 nieuwsbrieven verder zijn wij benieuwd hoe u onze nieuwsbrieven ervaart. Daarom vragen we graag om uw mening. Op basis van de uitkomst gaan we besluiten om de nieuwsbrief te continueren of dat we inzetten op andere communicatiekanalen.

Via deze link vindt u een 7-tal vragen die u binnen een minuut of 5 kunt beantwoorden. Alvast hartelijk dank voor uw tijd.