EDR API: nieuwe 10-minute-in-situ-meteorological-observations collectie
Het KNMI verzamelt meteorologische oppervlaktewaarnemingen van automatische weerstations (in-situ) in Nederland en de BES-eilanden. Deze data wordt verspreid via de Open Data API en de Open Geo Consortium (OGC) Environmental Data Retrieval (EDR) API.
In dit nieuwsbericht geven we u de belangrijkste aanpassingen in de collectie van de 10-minute-in-situ-meteorological-observations collectie in onze EDR API. Deze nieuwe collectie vervangt de bestaande collectie `observations`.
De EDR API stelt gebruikers in staat om datasets op specifieke parameters te bevragen op een spatiotemporele manier, waardoor het niet meer nodig is om volledige datasets te downloaden. Raadpleeg onze EDR API-documentatie voor meer informatie hierover.
Verbeteringen aan variabelen
De nieuwe collectie `10-minute-in-situ-meteorological-observations` is nu gelijk aan de bijbehorende Open Data API-dataset. Dit betekent dat alle variabelen (parameters) in de dataset nu dezelfde name, metadata en data bevatten. Dit betekent ook dat de namen van variabelen nu verschillen van de oude collectie `observations`. Verdere verbeteringen zijn de nieuwe velden in de parametermetadata (`description`, `duration`, `method` en `level`) en verbetering van parametermetadata volgens CF conventions en QUDT-ontologie.
Door de verbeteringen in de parametermetadata zijn er nu meer query-opties in de EDR. Het is nu mogelijk om parameters te filteren op CF standaardnaam, level, aggregatiemethode, of tijdsduur.
Voor een overzicht van alle variabelen, zie de technische documentatie. Voor een overzicht van alle filteropties, zie de Swagger specificatie.
Verbeteringen in functionaliteit
We hebben twee nieuwe methoden toegevoegd om data op te vragen van meerdere stations. Ten eerste is het nu mogelijk om een WKT-polygoon te gebruiken met behulp van het endpoint '/area'. Ten tweede is het mogelijk om meerdere afzonderlijke stations te bevragen met behulp van de methode`/locations/{locationId},{locationId}`. Voorheen werd er een Coverage voor een station geven en een CoverageColleciton voor meerdere stations. Nu wordt altijd een CoverageCollectie teruggeven voor consistentie. We gebruiken nu de WIGOS Station Identifier (WSI) in onze responses en queryparameters. De oude WMO-ID's zijn nog steeds zichtbaar in de output van het endpoint `/locations`. De WSI is nu opgenomen in de CoverageJSON output als ‘eumetnet:locationId’.
Daarnaast hebben we het derde positie-element (`station elevation`, of `z-coordinate`) verwijderd uit de GeoJSON resultaten van het endpoint `/locations` . Voorheen was de z-coördinaat, in de verzameling `observations` een waarde uit een set parameters die de hoogte boven zeeniveau meten. Omdat de z-coördinaat in GeoJSON omschreven wordt als de waarde,als hoogte van de WGS84-ellipsoïde. De hoogte wordt nu apart gerapporteerd in de GeoJSON eigenschappen.
Veranderingen en verbeteringen in data beschikbaarheid
De nieuwe collectie bevat nu de geschiedenis sinds 1 januari 2012. Dit is later dan de vorige collectie. Deze collectie had een geschiedenis vanaf 2003, maar door de collectiemethode van voor 2012 kunnen we niet de validiteit van de data garanderen en is daarom uit de collectie gelaten.
Net als de file-based Open Data API dataset, kan de nieuwe collectie tot 7 dagen later worden geupdated met missende data. We raden aan om de MQTT Notification Service te gebruiken om op de hoogte te worden gesteld van updates van oudere waarnemingen.
Stopzettien`observaties` collectie
Omdat we een nieuwe versie van de `10-minute-in-situ-meteorological-observations` collectie hebben gepubliceerd, zullen we de oude `observaties` collectie stopzetten. We kondigen het stopzetten van de oude collectie aan op 1 juli 2025. Vanaf 29 september 2025 zal deze dataset geen updates meer ontvangen.
Het stopzetten van de `observaties` collectie is tegelijkertijd met het stopzetten van `Actuele10mindataKNMIstations` dataset.
Meer informatie
Voor meer uitgebreide en technische documentatie over de stations, variabelen, tijdsaanduidingen en beschikbaarheid, raadpleeg de nieuwe documentatiepagina over 10-minute-in-situ-meteorological-observations.