KNMI Open Data nieuwsbrief januari 2023

Met deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij het KNMI Data Platform (KDP). In de nieuwsbrief is er aandacht voor de updates over HARMONIE, de nieuwe EDR API en de verhoging van het Open Data API key quotum.

Nieuwsbrief in een nieuw jasje

Dit jaar gaan we van start met een nieuw concept voor de nieuwsbrief. Deze versturen we in de toekomst niet meer via deze mail, maar gaan dit via onze website doen. Hiervoor is het echter belangrijk dat u zich ‘opnieuw’ aanmeldt via de abonneren-knop op de website. Wij kunnen dit in verband met de wetgeving niet voor u doen. Wilt u op de hoogte blijven van het huidige nieuws, meld u zich dan direct aan op onze nieuwsbrieven pagina. Heeft u nog vragen dan kan dat via een e-mail naar opendata@knmi.nl.

Open Data nieuwsbrief

Verbeteringen HARMONIE komende zomer

Het populaire weersvoorspellingsmodel HARMONIE krijgt deze zomer een flinke upgrade met dank van het gebruik van de nieuwe krachtige supercomputer. Deze update zorgt voor een hogere resolutie en de toevoeging van nieuwe parameters, wat een gedetailleerder en nauwkeuriger voorspellingsmodel geeft. In februari worden de eerste tests uitgevoerd en in de zomer wordt de nieuwe versie op KDP gepubliceerd. De nieuwe versie zal gedurende drie maanden parallel lopen met de huidige versie om een soepele overgang te garanderen. Meteorologen en de gebruikers van HARMONIE kunnen nog betrouwbaardere en nauwkeurigere weersvoorspellingen verwachten met de nieuwe en verbeterde versie van het model. Volg de nieuwsbrief voor meer informatie over de specifieke wijzigingen en releasedatum van het bijgewerkte model. 

Actuele en historische waarnemingen nu ook beschikbaar via de EDR API

De actuele en historische observatie data van alle KNMI-weerstations zijn vanaf nu beschikbaar via onze nieuwe EDR API. De data worden elke 10 minuten geüpdatet met de laatste actuele gegevens, waarbij de historie tot 2003 teruggaat. Tot nu toe waren de actuele en historische waarnemingen van de KNMI-weerstations enkel beschikbaar op het KNMI Data Platform via losse bestanden die per 10 minuten of per maand beschikbaar waren. Met de nieuwe API is het nu mogelijk om van een specifiek weerstation of locatie over een bepaalde periode van een of meerdere parameters de waarnemingen op te vragen.  

De API volgt de Environmental Data Retrieval (EDR) standaard van het Open Geosptatial Consortium. De API geeft de data volgens de CoverageJSON standaard terug, waar verschillende libraries voor zijn gemaakt om mee te werken. De API is nog volop in ontwikkeling en staat voorlopig als Alpha gekenmerkt. Hierdoor is alleen nog data van ongevalideerde waarnemingen beschikbaar en is het niet mogelijk om langer dan een jaar per keer op te vragen. Daarnaast zijn nog niet alle functionaliteiten van de EDR standaard ingebouwd. Bekijk de documentatie en voorbeeldscripts op ons developer portal, om een token aan te kunnen vragen en de API direct te gebruiken. Heeft u vragen of problemen met de API, neem dan contact met ons op. 

KNMI EDR API

Quotum 'Open Data API' key verhoogd

De geregistreerde Open Data API key heeft een ruimer quotum gekregen. Met deze key kan alle data worden gedownload, ongeacht welke dataset. Er kwamen vragen binnen of het mogelijk was deze te verhogen van 200 requests per uur naar 1000 requests per uur. De limiet van 200 per seconde is ongewijzigd gebleven. De extra ruimte maakt het mogelijk om bijvoorbeeld per dag alle 10 minuten observaties van alle meetstations, een radar product en nog andere files te kunnen downloaden.  

Omdat het quotum in totaal hoger is geworden dan de ruimte die u had met alle keys in totaal, zijn de andere keys om data te downloaden komen te vervallen. Als u nog keys heeft met een andere policy, genaamd "Current 10 Minute Data KNMI Stations" of "Radar Reflectivity Composites" dan hoeft u niets te doen. Deze zijn nog steeds bruikbaar en worden niet ingetrokken. Heeft u al een API key met een "Open Data" policy, dan is deze key meegenomen en opgehoogd naar 1000 requests per uur.  

Terugblik Kennis- en netwerkdag API’s

Woensdag 23 november 2022 was er de kennis- en netwerkdag API’s. We gingen in gesprek met ruim zestig gebruikers van de KNMI open data. Opvallend was de breedte van het werkveld van datagebruikers. De levendige gesprekken gaven veel energie. Ook werden de wensen en behoeftes gepeild op het vlak van de KNMI weerwaarschuwingen, in het kader van de ontwikkeling van het Early Warning Centre. De feedback vanuit de gebruikers over onze data geeft ons aanknopingspunten voor het verder ontwikkelen van het KNMI Dataplatform. De presentaties zoals gegeven tijdens de workshop zijn hier terug te vinden. 

Terugblik kennis- en netwerkdag API's
Beeld: ©KNMI

Opzet KNMI data gebruikers community

Vanuit de Kennis- en netwerkdag API’s is een initiatief gestart om de KNMI data gebruikers community op te zetten. We nodigen iedereen uit die ervaring heeft met het gebruik van KNMI data om mee te doen en hun kennis en feedback te delen. Door deel te nemen aan de community krijg je de kans om de ontwikkeling van nieuwe API's mee vorm te geven en de algehele ervaring van het werken met KNMI gegevens te verbeteren. We kijken ernaar uit om een sterke en betrokken gemeenschap op te bouwen die innovatie en vooruitgang in het veld zal stimuleren. Mocht u hierover meer willen weten of hierbij willen aansluiten, laat het ons weten! Dit kan via mail naar opendata@knmi.nl.

Als u in de enquête die naar de deelnemers is opgestuurd uw belangstelling heeft aangegeven, dan wordt u uitgenodigd voor de bijeenkomsten van dit initiatief. 

Nieuwe datasets op KDP 

Het KDP wordt continu bijgewerkt en in deze periode zijn er nieuwe datasets en nieuwe versies van datasets gepubliceerd.  

Nieuwe Datasets Samenvatting
EURADCLIM 24-hour accumulatie  Neerslag – De Europese klimatologische, hoge resolutie, radar neerslagdataset (24 uursom)
EURADCLIM 1-hour accumulatie  Neerslag – De Europese klimatologische, hoge resolutie, radar neerslagdataset (1 uursom) 
NAM epos dataset  Seismische datasets verzameld door de NAM tussen 2013 en 2018 van ondergrondse geofoongolven en flexibele netwerken in de omgeving van Groningen 
HARMONIE-AROME product 2b Weermodel - HARMONIE-AROME KEPS wind- en zonne-energie parameters, Nederland 
HARMONIE-AROME product 4a Weermodel - HARMONIE-AROME KEPS meteorologische parameters, Europa 
HARMONIE-AROME product 4b Weermodel - HARMONIE-AROME KEPS wind- en zonne-energie parameters, Europa 
Ruisdael MRR De Zweth  Neerslag - 10 seconden metingen door Ruisdael Micro Rain Radar (Metek) in De Zweth 
Ruisdael MRR Slufter  Neerslag - 10 seconden metingen door Ruisdael Micro Rain Radar (Metek) in Slufter 

Colofon

Grafische vormgeving: Rijksoverheid

Inhoud: KNMI Open Data team

Op logo's berust copyright van betreffende organisatie