KNMI Open Data nieuwsbrief november 2023

Met deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij het KNMI Data Platform (KDP). In deze nieuwsbrief is er aandacht voor belangrijke wijzigingen in de Actuele10mindataKNMIstations dataset en de vele nieuwe datasets die zijn gepubliceerd op KDP.

Veranderingen in Actuele10mindataKNMIstations

In de Actuele10mindataKNMIstations dataset worden op 20 november 2023 enkele belangrijke veranderingen doorgevoerd die invloed hebben op hoe we meteorologische gegevens presenteren. Deze veranderingen zijn bedoeld om de kwaliteit en bruikbaarheid van de gegevens te verbeteren en ervoor te zorgen dat ze voldoen aan internationale standaarden en regelgeving. We blijven ons inzetten voor het leveren van nauwkeurige en betrouwbare meteorologische informatie voor iedereen. Ook ditmaal hebben wij een testbestand aangemaakt die u vooraf kunt gebruiken.

De stations staan aangegeven met hun WMO-id, die te vertalen is via deze dataset: waarneemstations (CSV)

WIGOS station identifier toegevoegd 

We hebben een nieuw ID voor de stations geïntroduceerd, de WIGOS station identifier (WSI). Deze is neergezet naast de oude WMO identifier, die het formaat had van 5 cijfers. De WMO identifier bleek voor veel landen te kort te zijn om alle stations een uniek nummer toe te kennen, waardoor er door WMO is gekozen voor een nieuw format. Het toevoegen van de WSI stelt ons in staat om onze waarneemstations en platformen te registreren bij OSCAR/Surface database.

Verwijderen van de variabele qr, qrn en qrx voor alle stations 

De variable qr (Raw Global Solar Radiation 10 Min Average) wordt berekend op basis van de variabele qg om de meting van de sensor in iets hogere resolutie te kunnen analyseren. De berekening van qr vanuit de variabele qg volgt de volgende formule: qr = ceiling(4 X qg – ½) + 200. Hierbij wordt “ceiling” gebruikt om naar boven af te ronden. De variabele qr is enkel relevant voor intern gebruik, waarbij deze wordt ingezet om de prestaties van de sensoren te analyseren. Daarbij geeft qr de mogelijkheid om sensormetingen 's nachts in te zien, waar qg altijd op 0 gezet wordt. Het is echter belangrijk te benadrukken dat qr geen aanvullende meteorologische informatie biedt. Om deze reden is besloten om qr voor alle stations te verwijderen, samen met de bijbehorende minimumwaarde, qrn, en maximumwaarde, qrx.

Verwijderen van ta, td, rh, tb en tg voor mistposten 

Voor mistposten 06233, 06236, 06237 en 06238, waar metingen voldoen aan specifieke luchtvaarteisen, hebben we ervoor gekozen om afgeleide variabelen (ta, td, rh, tb en tg) uit het dataproduct in KDP te verwijderen. Op mistposten staan de sensoren voor temperatuur en luchtvochtigheid op afwijkende hoogtes, waardoor ze niet eenduidig vergeleken kunnen worden met dezelfde metingen op andere AWS-locaties. Voorschoten (06215), ook een mistpost, is hierop de uitzondering en heeft de sensoren op dezelfde hoogte staan als andere AWS-locaties. 

Tevens hebben wij de eenheid van qnh aangepast van W m-2 naar hPa. Qnh is de luchtdruk op een bepaalde plaats herleid naar zeeniveau in hPa, volgens internationale luchtvaartregelgeving. Wilt u de luchtdruk op zeeniveau gebruiken, dan raden wij aan de variabele pp te gebruiken.

Overige aanmerkingen voor de metadata

We hebben nog enkele verbeteringen gemaakt in de commentaren van de metadata van de Actuele10mindataKNMIstations. Zo staan zichtsensoren op 'AWS'-locaties op een hoogte van 1.80m, terwijl ze op AWS/Aerodrome en mistpost (inclusief Voorschoten) op 2.50m staan. Dit heeft te maken met de hoogte van het zicht van een persoon op de grond en de ooghoogte van een piloot. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij de zichtsensor ook op 2.50m staat en dat is voor de stations 06249, 06260 en 06290.

Windmetingen horen doorgaans op 10m hoogte plaats te vinden, maar op sommige locaties zijn er afwijkingen in de sensorhoogte en de manier waarop de gegevens worden verzameld. Welke stations precies afwijken kan u terugvinden in het commentaar van verschillende wind variabelen.

Nieuwe datasets op KDP

Het KDP wordt continu bijgewerkt en in deze periode zijn er nieuwe datasets en nieuwe versies van datasets gepubliceerd.

Nieuwe datasets beschikbaar op KDP
Nieuwe dataset Omschrijving
HARMONIE-AROME product van BES-eilanden Weermodel - HARMONIE-AROME Cy40 voorspellingen van de laatste 24 uur van het Caribisch gebied 

Algemeen weerbericht voor publiek gebruik

Korte termijn weersverwachting voor Nederland voor de huidige en komende dag, als tekst gepresenteerd (txt en xml).

Middellange en lange termijn verwachting

Meerdaagse verwachting en waarschuwingen voor de komende zes dagen (html, txt, en xml)

Zonkrachtverwachting

Dagelijkse zonkrachtverwachting uitgedrukt in UV-index, beschikbaar als tekst en xml

Actuele waarschuwingen KNMI voor Nederland

Weermodel – waarschuwingen uitgegeven tot 48 uur vooruit, ijzel, sneeuw, regen, onweer, windvlagen. Nu ook als tekstbestand aanwezig

Weerkaarten

Weerkaarten gebaseerd op de uitkomsten van de atmosferische modellen HARMONIE (analyse, AL) en ECMWF (prognoses, PL)

Scheepsweerbericht Noordzee

Het scheepsweerbericht bevat een verwachting voor de Noordzee voor windwaarschuwingen (≥7 Bft) en een verwachting van: de synoptische situatie, de windrichting en windkracht, het weer en zicht (txt en xml) 

Waarschuwingen Noordzee

Het scheepsweerbericht bevat een verwachting voor de Noordzee voor windwaarschuwingen (≥7 Bft) en stormwaarschuwingen (txt en xml)

Waarneemstations dataset (NetCDF)

Deze dataset bevat de metadata van de weerstations, zoals locatie, naam en type in NetCDF formaat

Waarneemstations dataset (CSV)

Deze dataset bevat de metadata van de weerstations, zoals locatie, naam en type in CSV-formaat

Regenmeterdata van waterschappen en waterbedrijven na kwaliteitscontrole door het KNMI

Gecombineerde regenmeterdata van waterschappen en drinkwaterbedrijven na kwaliteitscontrole Gecombineerde regenmeterdata van waterschappen en drinkwaterbedrijven, na kwaliteitscontrole door het KNMI
Locatie onzekerheid van aardbevingen in Nederland Maps met onzekerheid over de locatie van aardbevingen in Nederlands seismisch netwerk en sensoren net over de grens in België en Duitsland
Magnitude van completie van seismische stations in Nederland Maps met de magnitude van completie van seismische stations in Nederland, de parameter voor ruimtelijke variatie van de minimum magnitude waarvoor elke aardbeving kan worden gelokaliseerd
Datasets met een nieuwe versie op KDP
Dataset naam Reden nieuwe versie Nieuwe link KDP
Changelog van inventaris van seismische stations File structuur update rdsa_inventory_changelog
WINS50 - dagelijkse bestanden met een windpark parametrisatie en een windpark scenario voor 2050 Opnieuw draaien modelsimulaties wins50_wfp_2050_nl_daily_3d
WINS50 - tijdreeksen met een windpark parametrisatie en een windpark scenario voor 2050 (per grid point)  Opnieuw draaien modelsimulaties wins50_wfp_2050_nl_ts_singlepoint

Colofon

Grafische vormgeving: Rijksoverheid

Inhoud: KNMI Open Data team

Op logo's berust copyright van betreffende organisatie