Beeld: KNMI

Data Services

Het KNMI heeft besloten om in het kader van verdere professionalisering van de diensten de datalevering over te zetten naar een nieuwe, beveiligde omgeving waar u uw data eenvoudig en gratis kunt ophalen. De beschikbaarheid van de data is minimaal gelijk aan die volgens de voormalige SLA’s (Service Level Agreement).

Nieuwe manier van downloaden

KNMI stelt al haar (open) data producten beschikbaar via de (open) data catalogus: KNMI Dataplatform (KDP). De data wordt beschikbaar gesteld via API's en niet meer via FTP. De API's worden beschikbaar gemaakt via het Developer Portaal waar ook een account aangemaakt kan worden en de bijbehorende keys kunnen worden aangevraagd. Bijkomend voordeel van een aanmelding is dat wij u kunnen bereiken in geval van wijzigingen of calamiteiten. U kunt de data ook anoniem verkrijgen, maar dan vervalt dit voordeel.

Op 1 januari 2023 is de levering via FTP gestopt.

Als u meer informatie wilt over aan de slag gaan met API's en hoe u de keys moet gebruiken, kunt u kijken op de (Engels-talige) uitleg pagina.

ECMWF data

De uitzondering op het bovenstaande betreft de data die van het ECMWF (Europees Centrum voor Middellange Termijn Verwachtingen) afkomstig is. ECMWF heeft op 31 december 2022 uw contract(en) overgenomen en zelf de administratie en facturatie voor zijn rekening genomen. U dient zich, net als voor de KNMI data, aan te melden bij ECMWF om vervolgens instructies te ontvangen.

Betreffende de data die niet van KNMI of ECMWF afkomstig is (zoals OPERA data) verandert er voor nu nog niets.

Heeft u vragen?

U kunt ons bereiken op het volgende e-mailadres: licentiebureau@knmi.nl.

Voor technische vragen over API's en 'keys' kunt u ons bereiken via: opendata@knmi.nl