dp11: Actuele volumegegevens van de radarreflectiviteit (dBZ), gemiddelde radiele windsnelheid (m/s) en spreiding in radiele windsnelheid (m/s) per 5 minuten

Actuele volumegegevens van de radarreflectiviteit (dBZ), gemiddelde radiele windsnelheid (m/s) en spreiding in radiele windsnelheid (m/s) per 5 minuten, gemeten door de weerradar te Herwijnen of te Den Helder.

De data zijn afgeleid uit radarreflecties boven Nederland en direct aangrenzend gebied. De data zijn gemeten door het KNMI radarstation te Herwijnen of te Den Helder. Dit gebied is begrensd op een maximale afstand van 320 km tot het KNMI radarstation. De data worden automatisch geschoond voor het effect van grondecho’s.

De data zijn beschikbaar in een volumescan opgebouwd uit 16 elevatiescans. Elke elevatiescan bestaat uit data verkregen uit een volledige omwenteling van de radarantenne bij een bepaalde hoek t.o.v. het aardoppervlak. Tijdens de registratie van de volumescan worden naast de hoek nog een aantal eigenschappen van de elevatiescans gewijzigd, zoals b.v. de rotatie snelheid. De eigenschappen van deze verschillende scans worden vermeld in de attributen van de desbetreffende elevatiescan en zijn dus bevat in de HDF5 bestanden.

Per elevatiescan zijn data geordend in 4 datasets, die zijn op te vatten als een tweedimensionaal array, geïndexeerd door de hoek van antenne en afstand tot de radar. Zij bevatten de grootheden: radarreflectiviteit (Z), ongecorrigeerde radarreflectiviteit (uZ; geen correctie voor grondecho’s toegepast), gemiddelde radiele windsnelheid (V) en spreiding in radiele windsnelheid (W).

De calibratie van de datasets word per elevatie gegeven in de HDF5 bestanden, omdat zij per elevatie kunnen verschillen. De grootheden Z en uZ worden op een logaritmische schaal gepresenteerd volgens dBZ = 10*log (Z). Daarbij geldt dat dBZ = 0.5 * PixelWaarde - 31.5. Voor V en W is de calibratie van waarde naar respectievelijk V en W afhankelijk van de scan. 

De radiometrische resolutie bedraagt 16-bits. Alle data bestaan op het domein 001-254. De waarde 000 is gereserveerd voor NO_ECHO en geeft aan voor dat meetpunt geen echo is geregistreerd. 

De data zijn in niet een bepaalde projectie weergegeven, maar bevatten slechts hoek en afstand informatie relatief t.o.v. de radarpositie. De gebruiker zal zelf de navigatie moeten uitvoeren. De coördinaten van de radar in Herwijnen zijn (met gebruikmaking van het WSG84 model) 5.1381 OL, 51.8369 NB. De coördinaten van de radar in Den Helder zijn 4.79997 OL, 52.95334 NB.

Technische gegevens

  • Productnaam: NL-RDR-DATA-VOL
  • Filenaam Herwijnen: RAD_NL62_VOL_NA
  • Filenaam Den Helder: RAD_NL61_VOL_NA
  • Data volume: 1,1 MB/file, de grootte is weersafhankelijk
  • Data format: HDF5 Versie 3.6
  • Beschikbaarheid: 5 - 6 minuten na actueel

Jaarlijkse licentiekosten
Vanaf 1 januari 2009 gelden geen licentievoorwaarden/kosten voor dit product. Wel dient bij verwijzing naar en bij presentatie van de gegevens een bronvermelding te worden gegeven. Het Intellectueel Eigendom (IE) van dit product berust bij het KNMI.

Jaarlijkse verstrekkingkosten
Data routering FTP service incl. 24 uur process control: € 12021,80

Datavoorbeelden

Bekijk de gerelateerde open datasets op KNMI Dataplatform voor Den Helder en Herwijnen.