Overdracht contracten ECMWF, ECOMET & KNMI

Binnenkort staat er een significante verandering gepland omtrent de levering van data. Onlangs heeft het KNMI besloten om in het kader van verdere professionalisering van de diensten uw contract(en) over te zetten naar een nieuwe, beveiligde omgeving waar u uw data eenvoudig en gratis kunt ophalen. De lopende contracten worden gefactureerd tot 31 december 2022. De huidige contractvoorwaarden blijven tot die datum ook geldig. Na deze datum kunt u de data kosteloos bij ons ophalen, waarbij de beschikbaarheid van de data minimaal gelijk zal zijn aan die volgens de huidige SLA’s. 

Nieuwe manier downloaden

KNMI heeft al haar (open) data producten beschikbaar via de (open) data catalogus: KNMI Data Platform (KDP). De data wordt beschikbaar gesteld via API's en niet meer via FTP. De API's worden beschikbaar gemaakt via de developer portal, waar ook een account gemaakt kan worden en de bijbehorende keys kunnen worden aangevraagd. Bijkomend voordeel van een aanmelding is dat wij u kunnen bereiken in geval van wijzigingen of calamiteiten. U kunt de data ook anoniem verkrijgen, maar dan vervalt dit voordeel. Wij verzoeken u zich spoedig na 1 november 2022, maar in ieder geval voor 31 december 2022, aan te melden. Op 1 januari 2023 stopt de levering via FTP.

Als u meer informatie wilt over aan de slag gaan met APIs en hoe u de keys moet gebruiken, kunt u kijken op de (Engels-talige) uitleg pagina.

Om bij de juiste datasets te komen, kunt u nu al kijken naar de KNMI data producten op deze site. De meeste van deze producten hebben al een link met de data die op het KDP staan. Wij zijn bezig een nieuwe lijst op te stellen en zullen deze ook op deze pagina publiceren. Houd deze pagina dus goed in de gaten. 

ECMWF data

De uitzondering op het bovenstaande betreft de data die van het ECMWF afkomstig is. ECMWF zal op 31 december 2022 uw contract(en) overnemen en zelf de administratie en facturatie voor zijn rekening nemen. U dient zich, net als voor de KNMI-data, aan te melden bij ECMWF om vervolgens instructies te ontvangen.

Betreffende de data die niet van KNMI of ECMWF afkomstig is (zoals OPERA data) verandert er voor nu nog niets.

Vragen?

Uiteraard realiseren wij ons dat dit van u de nodige aanpassingen vergt en eventueel vragen oproept, die wij graag willen beantwoorden. U kunt ons dan ook bereiken op het volgende e-mailadres: licentiebureau@knmi.nl.

Voor technische vragen over de APIs en de keys kunt u ons bereiken op het volgende e-mailadres: opendata@knmi.nl